Elkészítési idő 80 perc
Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg szárazbab
• 2 evőkanál olaj
• 2 evőkanál liszt
• késhegynyi pirospaprika
• 1 dl tejföl
• cukor
• ecet
• só
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál száraz tárkony
Elkészítés:
A babot alaposan kiválogatjuk, megmossuk, és egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap friss hideg vízben fölteszünk főni. Ha a bab már megpuhult, ízlés szerint sózzuk (ha előbb sózzuk, akkor a bab nehezebben puhul meg). A zsiradékból, a lisztből és a kapart fokhagymából világos rántást készítünk, meghintjük a pirospaprikával, elkeverjük egy kevés hideg vízzel, és berántjuk vele a babot. Beleszórjuk a tárkonyt, felforraljuk, ecettel, és cukorral ízesítjük, végül hozzáadjuk a tejfölt.
Sült és főtt kolbászokkal vagy pirított szalonnával kiváló.


