Elkészítési idő 70 perc
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kg pacal
• 10 dkg zsír
• 3 nagyobb fej vöröshagyma
• 1 evőkanál pirospaprika
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 kiskanál liszt
• késhegynyi majoránna
• 1 kiskanál paradicsompüré
• 3 szál zellerzöld
• őrölt köménymag
• 20 dkg lecsó
• só
Elkészítés:
A pacalt többször alaposan átmossuk, majd bő vízben feltesszük főni. Főzés közben habját szűrőkanállal leszedjük. Félórai főzés után levesszük, hideg vízzel lehűtjük, és 5 cm hosszú metéltekre vágjuk. A megtisztított, finomra vágott vöröshagymákat a zsírban halványra pirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát és a összezúzott fokhagymát, a majoránnát, köménymagot, a paradicsompürét, és az egészet jól elkeverve rövid ideig pirítjuk. Ekkor beletesszük az összevágott pacalt, megsózzuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Lefedve addig főzzük, míg a pacal megpuhul. Időnként megkeverjük, és ha a levét elfőtte, mindig pótoljuk egy kevés vízzel. Közben belekeverjük a kevés hideg vízzel elhabart lisztet, a finomra vágott zellerlevelet, a lecsót, és az egészet 15 percig forraljuk.
Főtt burgonyával, savanyúsággal tálaljuk.


